Nathaliefli

NATE TIPSER: FORARBEID OG UTSTYR

Snart helg allerede! De siste dagene har jeg delt litt om farger og fargevalg, og i dag skal jeg gå litt inn på forarbeid som trengs og bør gjøres før man setter i gang med selve malingen og litt om utstyr til malingsjobben.

UNDERLAG:

Det aller første du må gjøre er å være sikker på eller finne ut hvilket underlag du skal male på! De fleste norske hjem har enten gips eller panel på veggene, men det finnes også andre underlag:
For eksempel mur, veggplater og ulike tapeter.

Alle underlag er ulike og betyr noen ganger ulik maling og i hvert fall ulikt utstyr. Kort fortalt så er gips det enkleste, da er det i prinsippet bare å kjøre på med vanlig maling, standard rulle og enkle pensler til kroker og kanter.

Er det panel? Er det ubehandlet? Da må du først på med kvist og sperregrunn, før du kan male med vanlig maling. Er det behandlet må du finne ut om det er noe som må pusses bort eller om du kan male over.

Er panelet allerede malt; Vask og mal. Til panel er det alltid anbefalt med pensel. Erfaringsmessig liker jeg å ha en litt større og en liten til alle små krinker og kroker.

Mur betyr egen maling og i noen tilfeller primer først. Til mur er det rulle som er anbefalt. Gjerne en liten pensel tilgjengelig til luftbobler og kanter.

Veggplater og tapet skal i prinsippet bare kunne males med vanlig maling, men kan lønne seg å teste en liten flekk først for sikkerhetsskyld. I noen tilfeller vil tapeten løsne fra veggen eller boble seg om den males over. Rulle er nok best på plater og tapet også.

Tips! Gulvlister bør males med trestjerners gulvmaling! Vanlig veggmaling er ikke godt nok i møte med støvsugerhoder og sko. Anbefaler å snakke med din lokale maler eller spørre i din lokale malerforretning (Jernia eller de selvstendige malerforretningene har ofte bedre og mer svar enn de store byggevarehandlene)..

QUICK FIX:

Du har funnet ut av underlaget og ryddet plass til å male. Men midt på veggen er det en ripe etter du flyttet den ene hyllen og to skrue hull etter familiebildet.

Du får definitivt best resultat om du tar tid til å gå over slike små «feil» med akryl, sparkel eller tilsvarende som passer til ditt underlag. Alt får du fatt i på din lokale byggevarehandel.

Det ligger masse videoer på Youtube og Instagram om du trenger å se hvordan man gjør det.

Før du går videre kan det også lønne seg å støvsuge bort alt støv, vaske veggene godt med midler til det, salmiakkvann eller dampvasker. Om det viser seg at veggen er veldig skitten (f.eks av veistøv eller nikotin) må man gjerne male tre eller flere strøk for å dekke alt, det betyr ekstra jobb, og det liker vi jo ikke 🙂

Vaskingen er det beste alternativet. Jeg lover!

QUICK FIX:

Veggene er identifisert, fikset og vasket. Da er det bare å få av deksler på stikkontakter og brytere, teipe og dekke alt som ikke skal få maling på seg (jeg foretrekker plastdekke på gulv!).

Husk at ledninger som er installert langs list / på vegg ikke er lovlig å løsne eller flytte på selv, det er fastmontert og må derfor håndteres kun av elektriker. De er dog helt lov å male på så jeg ville bare malt over de om det gjør jobben enklere!

Det letteste er å dekke til mest mulig og få bort ting du ikke vil søle på, men skulle uhellet være ute så finnes det egne vaskemidler og servietter som tar maling om man er raskt ute.
Spør etter det på byggevaren eller malerforretningen.

SPØRSMÅL FRA FØLGERE:

MALE GAMMELT PANEL, TIPS? Ja det har jeg gjort noen ganger! Først og fremst, er det ubehandlet eller behandlet? Og om sistnevnte, hva med? Lakk og lignende må pusses vekk for at malingen skal holde. Er panelet malt fra før er det stort sett bare å kjøre på. Start med å vaske godt, kan ligge mye spennende sprekkene! Jeg ville brukt en pensel som er ca. like bred som panelet og en tynn, gjerne skrå en til sprekker og kroker. Kan også gå over med rulle først også ta pensel alle steder rullen ikke kommer til. Panel må ofte ha to strøk + at man går over med pensel enkelte steder til sist.

MALE LISTER ELLER VEGG FØRST? Det er ikke noe fasit her. Skal du ha samme farge på begge? Da hadde jeg malt listene først og blitt ferdig med det, så kjørt på med vegger. Ulik farge på vegger og lister? Veggene først, da gjør det ikke noe om du er borti og griser litt 😉

Og du; Gulvlister bør males med trestjerners gulvmaling, veggmalingen er ikke sterk nok mot støvsugerhodet og sko osv.

– Lykke til med male-prosjektet!

♡ Nathalie

Del innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Meld deg på nyhetsbrevet og få denne pdfen gratis på epost!