Nathaliefli

NATE TIPSER OM TEPPER

Velkommen til Nate tipser om tepper! Uansett om du har fulgt med lenge eller kun er innom for å lære mine tips og triks til gulvtepper – dette innlegget har blitt til basert på en spalte jeg tidvis har på min Instagram @nathaliefli – som jeg har døpt «temauker». I løpet av en uke går jeg dypere inn på et spesifikt tema for å lære meg selv og dere mer om temaet.

Noen temaer, som dette – Gulvtepper, er temaer jeg nok kan mer om enn «mannen i gaten», jeg har jobbet en periode som møbelselger, noe som også innebar kursing og salg av gulvtepper. På den tiden lærte jeg mye om gulvtepper og alt som følger med, som vedlikehold, tips og råd. I tillegg er jeg over middels interessert i både interiør og læring, og dermed ble denne spalten til.

Bilde fra min Instagram: Bord, Stockholm fra IKEA. Gulvteppe IKEA.

Men tilbake til gulvteppene, det første jeg vil gå innpå er:

«Finnes det noen gode grunner til å ha gulvtepper i hjemmet?»

Og det korte svaret er: JA! Men la meg utdype.

– Gulvtepper kan gjøre mye for akustikken i et rom, dempe gjengklang og sørge for at lyd bæres på en fin måte. Det vil være spesielt aktuelt i moderne hjem som gjerne består mye av betong, stål og glass. Om du har et rom der du opplever at lyden slår i veggene, kan et gulvteppe helt klart være med å forbedre det.

– Gulvtepper samler støv, og det forbinder du helt sikkert med noe negativt, men i realiteten så betyr det at tekstiler i rommet trekker til seg og holder på støvet, som gjør at det vil være mindre støv som virvler rundt i rommet, som vil være med å bidra til et bedre inneklima. Det er dog forutsatt at gulvteppene støvsuges jevnlig.

– Gulvtepper kan markere soner. I en tid preget av åpne løsninger og store rom, kan gulvtepper samle møbler og markere soner. Det vil skape et ryddigere uttrykk i hjemmet og mulig gjøre møbleringen litt lettere.

– Og selvfølgelig: Kosen! For vi kommer ikke unna at et deilig gulvteppe kan gi lunere og varmere atmosfære i et rom. Det vil også hjelpe på om hjemmet ditt er «gulvkaldt» som vi så fint kaller det og gi ekstra isolasjon mot kulde fra grunn eller kjeller.

Bilde fra Instagram: Sofa, Söderhamn fra IKEA. Bord, Stockholm fra IKEA. Gulvteppe fra Trendcarpet.

Men før du løper for å kjøpe deg et gulvteppe, vil jeg også gå litt innpå hvilke teppetyper som kan være best for ditt hjem og medfølgende vedlikehold.

TEPPER SOM ER ENKLE Å VEDLIKEHOLDE:

Tepper av noen materialer er enklere å vedlikeholde og mer slitesterke enn andre. Anbefaler å velge noen av disse om man har barn eller dyr i hjemmet.

Ull: Et teppe i ull av god kvalitet har høyt innhold av lanolin og er dermed naturlig impregnert og vil tåle mye. Små ulltepper kan vaskes på ullprogram i maskin (så lenge de ikke har plast på undersiden) og store ulltepper kan renses med duk, milo blandet ut i vann eller produktene fra Paa Stell. Et ullteppe av dårlig kvalitet vil ikke tåle like mye bruk, vil gjerne loe mye og generelt oppleves mindre bra. Så her gjelder det å kjøpe kvalitet!

Lin: Slitesterkt og tåler mye bruk. Kan også vaskes og tåler godt bruk av flekkfjerner. Bruk likevel egnede vaskemidler og produkter!

Silke: Slitesterkt og tåler mye bruk. Vil dog fortere absorbere skitt og smuss enn for eksempel ull, men silke tåler også vask. Kvalitet har også mye å si her, et teppe med bare en liten prosentandel silke vil ikke være like slitesterkt.

Polyester: Slitesterkt og tåler mye bruk! Kan vaskes uten problemer.

TEPPER SOM ER VERRE Å VEDLIKEHOLDE:

Tepper av noen materialer er verre eller umulig å vedlikeholde og mindre slitesterke. De typene jeg nevner under her, er ikke anbefalt i hjem med barn/dyr.

Sisal: Veldig slitesterkt materiale og tåler mye trakking. MEN: Det tåler ikke vann eller veske og kan ikke vaskes! Bør ikke brukes på steder med søl eller mat for eksempel. Impregnering vil gi litt lengre levetid.

Viscose: Ikke særlig slitesterkt og tåler ikke vask eller vann. Veldig sårbart for flekker og meget vanskelig å vedlikeholde eller få til å vare. Impregnering kan hjelpe bitte litt.

Wilton: (Og andre maskinvevde tepper). Ikke særlig slitesterkt. Tåler lett flekkfjerning, men for all vask bør det sendes til eksperter/renseri.

Polypropylen: Utrolig slitesterkt og tåler godt vask. MEN: Er EKSTREMT brannfarlig og brannvesenet jobber med å få dette materialet forbudt i Norge. Derfor havner det på listen over ikke anbefalt hos meg.

Fikk du noen overraskelser nå? Jeg lærte for eksempel at Siscal, som mange bruker i trapp, yttergang og på kjøkken, kanskje ikke er det smarteste..

Vårt Siscal teppe som bor under spisebordet skal definitivt få ny plass!

Bilde fra min Instagram: Sofa, Furninova Sun fra Skeidar. Bord, Stockholm fra IKEA. Puter og pledd fra H&M Home.

Vedlikehold av tepper, vil vil alle få det til, men man synes kanskje det er litt stress? Har samlet noen vedlikeholdstips og råd her i hvert fall så kanskje det føles litt mer overkommelig etter vi har blitt klokere sammen:

BRUK TEPPEUNDERLAG!

Under alle tepper bør man ha teppeunderlag. Litt på grunn av sikkerhet, et teppeunderlag vil nemlig gjøre slik at teppet ikke sklir, det er spesielt aktuelt om man har barn eller dyr i hus. Men aller viktigst: Man bør ha teppeunderlag av hygieniske årsaker. Teppeunderlaget gir luftsirkulasjon mellom teppet og gulvet og sørger for at ikke støv og smuss gnies ned i gulvet. Teppeunderlag fås i mange prisklasser og i flere ulike typer. Jeg personlig liker best underlagene i filt/ull som man får hos de fleste møbelbutikker, men har også brukt typen i gummi som man får blant annet på IKEA og Jysk.

PRO TIP: Velg et teppeunderlag som kan vaskes og gjenbrukes, da har det lengre levetid og er mer miljøvennlig!

VASKETIPS:

(Hentet fra nettsiden Klardag.no)

– Test alltid ut hva teppet tåler. Prøv deg på et lite område som ikke er synlig, før du gyver løs på en større flekk eller hele teppet.

– Vær forsiktig med temperaturen på vannet. På de aller fleste flekker er det best med lunkent vann. Bruk aldri veldig varmt vann!

– På flekker av for eksempel blod eller egg skal du bruke kaldt vann. Varme får nemlig slike flekker til å koagulere raskt og da blir de endelig vanskeligere å fjerne.

– Ullvaskemiddel er veldig trygt å bruke, pisk det godt ut i vannet og jobb det ned i flekken mens den er så fersk som mulig.

– Kulepenn er en versting, men kan fjernes med rødsprit som du varmer forsiktig opp over vannbad.

FLERE TIPS:

– Roter teppet jevnlig slik at det blir slitt og bleket jevnt.

– Ulltepper og syntetiske tepper trenger ikke nødvendigvis å vaskes så ofte, men bør støvsuges regelmessig (helst uten børste, for å bevare fibrene).

– De fleste tepper kan man faktisk ikke vaske selv hjemme. Bruk flekkfjerning eller lever teppet til rens. – Små bomullstepper kan muligens vaskes i vaskemaskin, sjekk vaskelappen!

– Husmortriks: Legg teppet med busten ned i snøen og så gå løs med teppebankeren. Dette sies å fjerne smuss og støv.

Bilde fra min Instagram: Sofa, Söderhamn fra IKEA. Bord, Stockholm fra IKEA. Gulvteppe fra Trendcarpet.

Et ting med gulvtepper som kan irritere mange, er et krøllete hjørne. Du vet et sånt hjørne som bare blir til irritasjon, en evig snublekant og tå-fanger. Det ser heller ikke så pent ut, men det finnes råd!

– Sett en tung gjenstand eller et møbel på hjørnet for å presse det ned mot gulvet, la det stå helt til det retter seg ut slik man ønsker.

– Vet hjørnet med vann og rett det ut, sett gjerne noe vekt på over natten også. (OBS! IKKE på tepper som ikke tåler væske!)

– Siste utvei: Bruk dobbelsidig teip mellom teppet og gulv slik at det blir liggende slik du vil.

Er teppet krøllete etter for eksempel å ha ligget sammenrullet i butikk, så er tyngdekraft din beste venn! Legg teppet flatt, støvsug det godt og sett gjerne noe tungt i hvert hjørne.
La det ligge over natten så skal du se det er flatt!

Og selvfølgelig, sist, men ikke minst må vi snakke om størrelse – for størrelse på gulvteppet kan bety mye for markering av soner, møblering,

STUEGRUPPE:

(Informasjon om størrelser hentet fra Layered sin teppeskole)

Om teppet skal plasseres ved en sofagruppe, bør det være minst 20 centimeter lengre enn sofaens bredde. Helst bør alle bena på sofaen stå på teppet for å binde sammen sofagruppen, gjerne 20 centimeter inn på teppet.

Om sofagruppen er plassert midt i rommet blir det finere om alle sittemøblene står på selve teppet. Som for eksempel lenestoler, puffer og bord. Om en sofa står plassert mot en vegg, er det bedre om bare sofaens forben står på teppet. Når du sitter i sofaen skal føttene dine være på teppet og ikke på gulvet. (Er jo diggere!) Om det er et sidebord ved sofaen bør teppet gå 20 centimeter lenger ut enn der sidebordet ender.

TIPS: Tenk også på snublekanter!

SPISESTUEN:

En vanlig feil mange gjør i planlegging av teppe til spisestuen er å basere teppestørrelsen på størrelsen på spisebordet og glemme stolene! Lite er så irriterende som når stolbena setter seg fast i teppet eller står og «tipper» på teppekanten.

Altså: Mål spisebordets bredde/lengde eller diameter og legg til dybden på spisestolen. Da får du riktig størrelse for å sleppe slike irritasjons momenter.
Ellers kan det være lurt å velge et teppe som tåler litt søl og gris, siden det er en spisesone. Syntetiske fibre og ull tåler mer og flekkene vil ikke sitte så hardt i.
Anbefaler også å ha tepperens spray tilgjengelig og gjerne en god flekkfjerner.

SOVEROM:

På et soverom er det best å plassere teppet under sengen. Teppet bør stikke 60 centimeter ut, slik at man kan gå på teppet rundt sengen. Hvis du har nattbord på sidene er det bra om alle bena er plassert oppå teppet. Om det ikke er mulig er det et godt alternativ at bordet eller bordenes forben står på teppet.

Et annet alternativ er å plassere teppet fra sengens midtpunkt eller lengre ned, slik at sengens forben er på teppet. TIPS: Teppe på soverommet er i tillegg til godt å gå på, sunt for inneklimaet. Tepper samler og holder på støvet i rommet, slik blir det mindre støv i luften og det er positivt for deg.

Nå håper jeg du føler deg litt klokere i ditt valg av gulvtepper og at du kanskje lærte et tips eller to du ikke kunne fra før. Sjekk gjerne ut flere av mine innlegg med tips og råd her på nettsiden, eller finn mer av meg og mitt på Instagram, @nathaliefli.

Lykke til med teppevalget!
♡ Nathalie

Del innlegg

2 kommentarer

  1. Så kjekt at du har lest deg opp på akkurat dette emne eg har gått å lurt på en stund! Spesielt dette med størrelse av de forskjellige teppene.
    Thank you!! 🤩

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Meld deg på nyhetsbrevet og få denne pdfen gratis på epost!