Nathaliefli

NATE TIPSER: VEGGMALING – FARGEVALG

Det er ikke lett å velge farger til hjemmet i denne jungelen som er av muligheter, men med noen tips, så kommer vi kanskje godt på vei: Det første du bør tenke på er:
Hvilke farger liker jeg? Og vil jeg trives med? 

Glem trender og hva andre har, hva vil du ha og hva vil du bo i?

Det er nemlig ingen andre enn du som skal avgjøre hva du vil trives i og med. Om du vil ha neonrosa tak og gule vegger, eller vil gå for hvitt fra gulv til tak: Kjør på!

Det finnes nemlig ingen regler, kun anbefalinger og trender. 

Men om du ikke vet helt selv hva du vil ha, start med å identifisere en eller to farger som du virkelig liker, et godt råd kan være å gå i klesskapet og se hvilke farger som går mest igjen der, vi har en tendens til å velge klesplagg i farger vi trives godt i og med. 

Ta utgangspunkt i din(e) favoritten som base i fargepaletten du skal lage deg

Husk også på at møbler, bilder og andre ting du vil ha i hjemmet bør være med i tankene når valget skal tas. Til tross for at norske hjem i åres vis har vært hvite med grå hjørnesofaer, så vil enhver interiørdesigner (eller interiørnerd) si at hvit vegg med grå sofa harmonerer dårlig. Ikke bare fordi «vi er lei av trenden», men fordi det hvite gjør ingenting for det grå og det grå gjør ingenting for det hvite. 

Anbefaler å tenke på hvilke møbler du virkelig elsker og vil ha lenge og ta de med i avgjørelsen. 

Tips! Husk også at alt kan males, så møbler kan også endres på den måten 😉 

TON-I-TON ELLER KONTRASTER? Det neste å tenke på er om du foretrekker ton-i-ton fargepalett eller kontrastrik fargepalett. Ton-i-ton vil si å holde seg til forskjellige nyanser innenfor samme fargespekter for eksempel beige og brune farger. Med kontrastrik fargepalett vil man kanskje gå for en lys basefarge – også ha enten en vegg, noen møbler eller andre detaljer i en mørkere kontrast farge. For eksempel lys grå og mørk blå. 

JOTUNS ENKLE HJELPEMIDLER: Fargeprøvene fra Jotun har du nok sett mange ganger, men har du sett og lest det som er bakpå fargeprøvene? Visste du at det er så mye informasjon om farger som går fint 

til fargen du har valgt bakpå fargeprøvene? Samme informasjonen finner du 

på nettsidene til Jotun her. Mange interiørdesignere vil nok henvise til fargesirkelen eller lignende i valgprosessen, men for noen blir det litt overveldende. Da kan det være like greit å følge rådene til Jotun og gå for en farge de mener passer til den fargen du har valgt! 

Om du vil gå på et dypere nivå og justere f.eks grad av gul/rød i fargen, må du sjekke opp i NCS kodene. For mer om det, sjekk ut @benedictehn ‘s story høydepunkt ‘Farger’. 

DET FINNES HJELP! Det er heller ikke et dumt tips å finne inspirasjon på Instagram/Pinterest, hvilke fargepaletter faller du vanligvis for? Prøv å gjenskape de i ditt eget hjem! Det er ingen skam i å «herme», det handler nemlig ikke om det, men om å skape et hjem du vil trives i! 

Og står du helt fast i fargevalg og ikke klarer å finne de riktige for deg, så finnes det heldigvis hjelp: 

Interiørdesignere, veiledere og lignende kan hjelpe deg å velge 

farger og andre ting til hjemmet. Dette anser jeg som en veldig god tjeneste som jeg 

gladelig hadde brukt selv om jeg stod fast i for eksempel fargesetting av huset. 

Jeg anbefaler deg å ta en uforpliktende prat med f.eks idangelica om du trenger litt hjelp på veien!

SPØRSMÅL FRA FØLGERE:

 Er kontrastvegg ut?

Ja og nei, jeg liker ikke å basere noen ting som helst på hva som er «in», men etter noen år med en vegg i vågal/annen farge, går det nå i en retning der flere velger farger på alle vegger i rommet, og er litt tøffere i fargevalgene. Ønsker du det fortsatt kontrastvegg: Do it! 

Samme farge på vegg og lister, eller hvite lister?

Dette blir delvis en smakssak; Noen ønsker seg hvite lister og liker det best, gjerne på grunn av stil eller tradisjon andre vil ikke ha lister, i hvert fall ikke synlige. 

Rent estetisk så vil lister i samme farge som veggen gjøre at du opplever rommet som høyere og uttrykket som roligere. Vi selv har kun gulvlister, og de er malt i samme farge som vegg, fordi jeg ville ha et rolig uttrykk med fokuset på andre ting enn vegger og lister. 

Men hvem har bestemt at det må være enten hvitt eller likt? Kanskje du skal male listene i en tredje farge? Litt lysere enn veggfargen, eller likt som dører eller lignende! Sorte vinduslister i lyse rom er også trendy nå! Kun fantasien setter grenser, slutt å tenke «hva er lov», begynn å tenke «hva vil jeg?», det viktigste er å gå for gjennomført stil 😉 

Tips til greige farger, blir ikke klok på hvilken jeg skal velge!

Først: Finn ut hvilke du liker best! Det er så mange greige farger og jeg synes alle er fine! Vil du ha en med mer gult i? Mer rødt i? Eller en kald en? Spør din lokale fargehandler om du er usikker på hvilke som inneholder hva, les deg opp på NCS koder eller finn en gjenstand som har fargen du vil ha og få fargehandelen til å skanne den! 

Så: Skaff malingsprøver og test de ulike steder på vegger de vil havne! Grå og beige farger opptrer så ulikt etter lys, forhold, i sammen med møbler og så videre. 

Føler «alle» anbefaler å male vegg og tak i samme farge. Synes det er litt skummelt! Tanker?

Dette blir også en smakssak! Det er trendy nå å male tak i samme farge som vegger. På soverommet har vi også gjort det, der liker jeg det veldig godt! Men tror det funker best på rom du vil oppleve som mer lune og «hulete». I stuen som vi vil at skal være stor og åpen, har vi gått for hvitt tak. Uansett: Ikke gjør noe du ikke vil!
Men husk, du kan alltids male over 😉 

♡ Nathalie

Del innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Meld deg på nyhetsbrevet og få denne pdfen gratis på epost!