Nathaliefli

NATE TIPSER: Utendørs belysning

Utendørs belysning er gjerne noe man ikke tenker så mye på i løpet av sommeren, annet enn for dekorativ og koselig belysning. Men når høsten kommer snikende og vinteren er i anmarsj, så begynner man å merke at det kanskje er litt mørkere utendørs enn man gjerne vil.

UTENDØRS BELYSNING:

Sammen med mannen (som er utdannet elektriker og jobber innenfor feltet) har vi laget en liten guide til god utendørs belysning, svart på noen spørsmål fra følgere og vi viser dere vår utendørs belysning og forklarer litt valg vi har tatt.

– Utendørs belysning må være tilpasset belysningsnivået i omgivelsene, om du bor slik at det er godt belyst rundt huset, trenger du kanskje ikke tilføre så mye lys selv. Da kan man heller tenke på dekorativ belysning.

– Tenk på plassering! Skikkelig kjipt gjort å sette en lyskaster mot naboens soveromsvindu og du ønsker gjerne ikke å lyse opp et område av hagen du vanligvis ikke viser frem. – Man bør alltid (!) tenke belysnings behov, før man velger lamper.

– Start prosessen med å kartlegge bevegelsesmønsteret på eiendommen. Det er gjerne flere steder enn bare ved inngangspartiet man ønsker belysning, man beveger seg gjerne mot postkasse, søppelkasser, garasje, parkering, kjellerinngang, terrasser og så videre.

Kanskje et spesielt område er ekstra glatt på vinteren og vil være lurt å belyse bedre?

– Etter karlegging av bevegelsesmønster, må man velge hva man ønsker å belyse og velge lyskilder som vil belyse riktig, basert på behovet. Den utendørs belysningen man synest ser tøffest ut, er ikke nødvendigvis den riktige for ditt behov.

– Kanskje du også har noe på eiendommen du ønsker å belyse av rent estetiske grunner? Et fantastisk tre, noe arkitektonisk eller landskapelig vakkert?

ELEKTRIKEREN SVARER PÅ SPØRSMÅL FRA FØLGERE:

Spørsmål: Hvordan bør man planlegge for utendørs belysning ved husbygging? Tidlig i prosessen?

Svar: Lurt å planlegge utendørs belysning så tidlig som mulig. I hvert fall før man skal i gang med kledning. Har man planlagt hvor man skal ha belysning, kan elektriker i det minste legge klart strøm/rør, så kan heller valg av lamper og styring komme senere.

Kan spare en god del penger på at elektriker rørsetter/og (eller) trekker frem punkter når hun/han allerede er i gang med resten av huset. Kan være mer tidskrevende i ettertid, ergo dyrere.

Spørsmål: Hvordan få strøm til utendørs belysning uten å ta strøm fra hus/garasje?

Svar: Annen utebelysning som pullerter og lyktestolper, må man gjerne grave ned strømtilførsel til. Her må det brukes både kabel og rør som er godkjent for utendørsmontering/nedgraving.

Om det ikke kan kobles til hverken hus eller garasje må en kanskje se på andre løsninger som batteridrevet belysning eller solcelle løsninger.

Spørsmål: Er det fint med stående pullerter inntil vegg eller bør de ha luft rundt seg?

Svar: Dette blir en smakssak, men rent praktisk: LED avgir mye mindre varme og er derfor mindre avhengig av luft rundt seg. Skal også nevnes at selvom lyskilden LED ikke avgir særlig varme kan driver/elektronikk generere noe varme så ikke helt free-for-all.

Jeg personlig ville ikke valgt pullerter langs vegg da det gjerne stjeler mye plass og det finne så mye å velge i mellom av veggmontert belysning.

INFORMASJON OM PRODUKTENE VI HAR BRUKT OG HVORFOR:

Først og fremst:
Husk at installasjonen er en jobb for elektriker. Even er utdannet elektriker og derfor har han installert selv hos oss.

– Vi gikk for opp/ned belysning fordi vi følte det ville passe huset og gi uttrykket vi ville ha. I tillegg gav det oss den belysningen vi manglet i gangsonen.

– Hos oss ble lyskildene plassert der de ble plassert for å få jevn belysning og samtidig sørge for praktisk lys. Vi lyser opp trapper, terrasse OG vi belyser en sjarmerende rosebusk.

SG ARMATUREN:
Vegglampene vi har brukt er Artes fra SG Armaturen.

Lampene gir opp/ned lys, man kan også velge å slå av opp eller ned lyset og har mulighet for individuell, trinnvis justering av lys-vinkel/lysfordeling opp og ned.

Lampene er også dimbar og vi styrer de med SG Smart Dimmer, det muliggjør timer funksjon som vi har tatt i bruk (astro ur).

I tillegg til opp/ned lampene har vi en sterkere utelampe ved inngangspartiene både for å belyse gangsti mot inngangsparti. Og for å gi oss muligheten til å se hvem som befinner seg på eiendommen, om det befinner seg noen der.

Belysning kan også være et effektivt hjelpemiddel for sikkerhet, færre vil forsøke å bryte seg inn en godt opplyst dør.

I tillegg har vi brukt sort kabel til og mellom alle lyskildene, fordi det vil synes minst på våre vegger.
Alle produktene vi har brukt, kan du få fatt i gjennom din lokale elektriker!

Er det noe mer du lurer på angående utebelysning? Spør gjerne i kommentarfeltet!
Vil du lese mer om uterom og hage, trykk her!

♡ Nathalie

Del innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Meld deg på nyhetsbrevet og få denne pdfen gratis på epost!