Nathaliefli

QUICK FIX BAD – BUDSJETT

La oss snakke om budsjett til vår quick fix av bad:

I tre år har vi nå levd med det gamle badet vårt.

Jeg ønsket egentlig å quick fixe vårt bad allerede i 2020, men vi har hele veien levd i troen om at «snart får vi renovert det». Og derfor ikke gjort noe som helst med det.

Men så skjer jo livet da, hele tiden! Og budsjett til bad blir aldri helt det vi vil.
Og her er vi tre år senere..

Så nå tok vi rett og slett en quick fix på hovedbadet vårt!

Trivsels oppussing eller «quick fix» som jeg kaller det, er veldig fint når man ikke har budsjett eller mulighet til å ta en full renovering av et rom.

Bad budsjett:

Til dette prosjektet satt jeg meg et mål på å holde budsjettet til 2-3000kr.

Første mål var 2000kr, men i frykt for at det ble for lite (for hva får man egentlig for 2000kr i dag)?
Så oppjusterte jeg det til to til tre tusen.. hehe. Litt grei må man være med seg selv. <3

Grunnen til at jeg ville ha et såpass lavt budsjett var en kombinasjon.
En, det skal være en quick fix – altså bare en oppgradering som gjør badet bedre å leve med frem til vi får renovert det.

Og to: vi lever i en tid med økte levekostnader, anstrengt økonomi og et usikkert boligmarked.
Jeg vil vise at man kan få til mye, med lite!

Med tanke på budsjettet, var en del av strategien å bruke ting vi allerede har i hus, ting vi får gratis eller veldig billig på Finn.no. Noen ting regnet vi med å måtte kjøpe, men da måtte vi også jakte etter rimelige alternativer, tilbud og gode deals.

Og alt dette kan alle få til, man må bare klare å tenke kreativt og se etter alternative løsninger.

Oppsummert hadde vi altså en god plan og strategi, om et budsjett på 2-3000kr.
Men hvordan gikk det egentlig?

Bilde av badet ferdig quick fixet.

Prosjektet:

Som sagt så var planen her å trivsels oppusse badet på meget stramt budsjett – kun for å ha det bedre i en periode frem til vi forhåpentligvis får renovert det.

Jeg liker å utfordre meg og oss på å få til mye for lite.
Og dette prosjektet ble virkelig en utfordring av mine evner på å få det til!

La oss gå igjennom hva og hvordan vi jobbet for å nå budsjettet:

Research:

En av de viktigste tingene å gjøre når man skal forsøke å finne rimelige løsninger til en oppussing, uansett om det er renovering, quick fix eller enkel endring.
Er å drive research:

Hva trengs?
Hvilke muligheter finnes til det som trengs?
Kan noe droppes?
Kan noe lønne seg å finne brukt?

Vi startet med å tenke på vegger, tak og gulv. Det ville jo være det viktigste i dette rommet.
Siden det er et quick fix prosjekt, bestemte vi fort at vegger, tak og gulv ikke skulle rives – vi jobber utifra det utgangspunktet vi har.

Utgangspunktet her var glatte baderomsplater, gipstak og linoleumsgulv.

Vegger og gulv kunne altså fort bli utfordrende. Glatte baderomsplater ikke er det letteste å male.

Og linoleums gulv fant vi ut at maling ikke ville holde på – maling er stort sett det rimeligste og enkleste måten å gjøre stor endring på, så der begynte utfordringene med å holde seg til budsjett..

Vegger og maling:

Første tanke til veggene var likevel maling. Har tidligere malt en del med trestjerners gulvmaling og det var den originale planen.

Etter å ha diskutert litt med noen fagpersoner fant jeg ut at det kunne bli dyrere enn jeg ønsket.

Det kom nemlig frem at anbefalingen var å først bruke trestjerners sperregrunning og deretter trestjerners gulvmaling på platene, og det ville jo allerede kostet oss 1750kr.

Det ville vært en for stor chunk av budsjettet, så jeg undersøkte alternativer og pratet med enda flere som kan maling.

Helt tilfeldig ble jeg anbefalt Butinox stilfullt treverk av to ulike kilder, hvorav en selv hadde malt lignende baderomsplater med denne malingen, uten noe grunning eller annet under.

Så da leste jeg mer enda mer opp på malingen og det ble klart at den var et perfekt alternativ!
Enda mer da jeg fant ut at jeg trengte kun et spann for å dekke vegger og tak.
Prisen for et spann? 549 kr!! (Obs! Originalpris 599kr, men ofte på tilbud.)

Det er noen kroner ned fra første alternativet som var 1750kr!!
1200 kroner spart med litt research.

Gulvet:

Neste utfordring ble gulvet. Generelt er det ikke anbefalt å male linoleum, noen sier det går, men da helst når man har den glatte typen. Og når den fortsatt ligger stramt, uten for mye bevegelse.

I quick fix prosjekter er jeg oftest fornøyd med alternativer jeg får beskjed om at vil holde noen år.
Da målet ofte kun er å ha det finere noen år før renovering.
Men jo flere jeg pratet med. Jo tydeligere ble det at å male fort kunne vise seg å bare holde i uker eller dager..

Vi hadde også en utfordring med at gulvet er veldig skjevt og er trekt ti cm opp på vegg. Det kombinert med prisen gjorde at første tanken om selvklebende fliser ble skrinlagt. Vi hadde trengt fire pakker selvklebende fliser, med en totalpris på 3400 kroner. Du ser problemet?

Igjen gjorde jeg litt research og fant flere som hadde brukt kontaktplast på sine linoleums gulv med stor suksess. I tillegg fant jeg en perfekt kontaktplast, som ble valgt både på grunn av pris. Men og fordi det urolige mønsteret vil kamuflere skjøter og eventuelle hakk som skulle oppstå.

Og prisen? 290 kroner per rull til vårt behov! Vi endte med to ruller for sikkerhetsskyld. Og jeg valgte å kjøpe med anbefalt utstyr til legging.

Altså endte gulvet på 649 kroner!

Møbel:

Badet vårt var helt uten oppbevaring og møbler som utgangspunkt, eller det vil si det var et pittelite veggskap som var akkurat en krem dypt. Og jeg hadde satt et Billy IKEA skap inn midlertidig, bare fordi vi hadde skapet fra før.

Derfor var det et stort ønske for oss å få inn litt oppbevaring – og jeg ønsket meg veldig litt benkeplass, for det har jeg savnet i hverdagen.

Jeg fant for ut at det var en del baderomsmøbler tilgjengelig på Finn.no og vi så på et par av de, noe gratis og noe billig. Tips! Ha lagret søk på det du ønsker å finne!

Men vi fant ikke det «perfekte», altså vi ville ikke være for kresne siden det var en quick fix, men som nevnt så ønsket vi oss godt med oppbevaring og litt benkeplass.

Vi vet at flere har brukt kjøkkenmoduler fra IKEA som baderomsmøbler. Og begynte å se på det som en mulighet.

Så kom vi på at vi faktisk hadde to veggskap moduler i kjelleren!
De ble kjøpt brukt for å ha oppbevaring på vaskerommet i leiligheten der vi bodde før og hadde bare stått lagret siden vi flyttet inn i huset vårt. Og for en flaks, de passet PERFEKT på mål!

Det ville også si at selve møbelet ble gratis, fordi vi hadde det fra før.
Nypris på IKEA: 860 kroner om du tenker på å kopiere, du finner de her.

Vi hadde ikke dører til skapene våre, så vi endte med å kjøpe dører og hengsler på IKEA. Vanligvis ville jeg kanskje ventet og ventet til jeg fikk fatt i brukt, men akkurat disse skapene har ukurante og lite brukte mål, så jeg vet det ville tatt utrolig lang tid å få fatt i riktig og nok dører.

Vi kjøpte fire stykk VEDDINGE dører på 40×40 – og to sett med hengsler. Veddinge er det rimeligste av IKEA kjøkkenfronter, og siden jeg skulle male uansett var det ikke noe tvil om å bruke det.
Prisen for dører og hengsler kom på 1276 kroner. Så langt det dyreste i prosjektet.

Servant og benkeplate:

I kjelleren hadde vi også en servant, det er selvsagt ikke noe alle har liggende men du kan lese historien om våre bad her. Vi gikk for å bruke den servanten, som da også gjorde den delen gratis for oss nå.
Nypris servant hos Megaflis: 649 kroner. Vi kjøpte faktisk servanten på tilbud i 2019, mener vi betalte 300 kroner. Du kan ser mer om servanten her.

Servanter er det også fullt mulig å få fatt i brukt og rimelig, så litt undersøkelse og tålmodighet kan fort føre til at du kan finne deg en gratis servant til ditt prosjekt også!

Etter litt måling og tenking, fant vi ut at vi ville få best utnyttelse av møbelet og servant om vi fikk fatt i en benkeplate. Første alternativet der fant vi på IKEA, de har benkeplater på faste lengder til 865-995 kr.
Men selvfølgelig tenkte jeg at her måtte det være mulig å spare inn litt på budsjettet, dette må jo være mulig å få fatt i brukt!

Så igjen opprettet jeg lagret søk på Finn – og hadde flaks! Et byggeprosjekt hadde fått feil eller for mye benkeplate og vi fikk fatt i en hel lengde GRATIS! Ikke undervurder lagret søk på finn altså!
Det lå og ligger masse benkeplater på finn, og om fargen/mønsteret ikke stemmer helt? KONTAKTPLAST!

Min originale plan var nemlig det, å kontaktplaste benkeplaten om den ikke passet inn.
Heldigvis for oss var den gratis platen helt fin til prosjektet vårt.

Men det er en fin måte å spare inn på budsjettet, får du fatt i en gratis eller veldig billig benkeplate, med feil farge/mønster så kan du billig og enkelt fikse det med kontaktplast.

Servantbatteri:

Annonse // HansGrohe

Her kommer vi til jokeren vår, den delen som kan gjøre budsjett diskuterbart:

Siden vi gikk for å bruke bolleservanten vi hadde liggende, måtte vi ha et servantbatteri som fungerer til den. Og bolleservanten har blitt kjøpt fordi jeg synes den er enkel, fin og kan godt tenke meg å ha den på en av badene etter vi får renovert også.

Derfor bestemte vi oss for at om vi kunne, ville vi gjerne finne et blandebatteri som også kan brukes videre når vi får renovert.

Og her kommer de to fordelene i livet vi har, som ikke alle andre har, inn:

Skjegget jobber med VVS, Elektro og tilhørende på en daglig basis. Derfor har han kontakt med leverandører – og muligheter innenfor dette feltet som ikke alle andre har.

Han sendte mail til noen av sine kontakter for å høre om det var noen som hadde en utstilling å selge billig eller en utgått modell som skulle kastes eller lignende. Der fikk han et par napp –
men det kom også et napp som gjaldt den andre fordelen vår, mine kontoer i sosiale medier.

HansGrohe ønsket nemlig heller å gjøre en avtale. Deres representanter og leverandører er klar over at vi har HansGrohe på kjøkken og bad fra før. De vet også vi er veldig fornøyde med både produktene og kundeservicen. Vi måtte ha hjelp til å installere det fancy blandebatteriet på kjøkkenet.

Så de foreslo et produkt samarbeid på blandebatteri, det vil si at vi da betaler for det med arbeid og eksponering, ikke kroner og øre. Det kan diskuteres om det da regnes som gratis.

Men vi valgte uansett å gå for denne løsningen, nettopp fordi vi vil ha blandebatteriet med oss videre når vi renoverer. Derfor velger jeg også å ikke regne det med i budsjettet for dette prosjektet.

Viktig å tenke litt på fremtiden og bærekraft oppi alt budsjett også.
Nypris for servantbatteri: Fra 3628 kr.

Det er rimeligste prisen jeg finner på det vi har. Men tar du kontakt med leverandører kan prisen variere, og når man renoverer et helt bad med hjelp av et firma kan man få bedre priser.

Fant også noen rimeligere alternativer til oss, som er det vi hadde gått for om vi skulle ha det kun for quick fix’en og ikke hadde fordelene våre i livet.

Krom variant fra Megaflis: 899 kr.
Sort variant fra Megaflis: 999 kr.

Speil:

Etter alt det viktigste var på plass, begynte jeg å tenke på resten -altså speil er ganske viktig, men det er mindre viktig enn vegger og servant, så det kom ikke først på prioriteringslisten.
Men resten var avklart og endelig kunne jeg begynne å se på de tingene som er kun for estetikk!

Jeg var rundt på flere butikker å så på speil og små hyller, for når interiørnerden quick fixer vil hun jo ha inn litt pynt og litt ekstra. Både IKEA, Obs bygg og Kremmerhuset blant annet hadde flere alternativer til speil. Men jeg hadde et budsjett i bakhodet og jeg har jo tidligere gjort gode deals på speil på IKEA og Rusta, som jeg allerede hadde i hus.

På soverommet hang faktisk allerede et av topp alternativene mine, et LINDBYN speil fra IKEA.
Som originalt ble kjøpt til og hang i stuen. Men så liker jo jeg å flytte rundt på ting og det ble vanskelig med et speil som måtte henges opp. Så det var rett og slett blitt forvist til soverommet.
Hvor det ikke var hverken nødvendig eller veldig bra plassert.

Derfor var det perfekt å bare flytte det inn til badet! Igjen vil jeg si at det derfor ble gratis til dette prosjektet, fordi vi hadde det i hus fra før.

Nypris på IKEA: 749 kr.

Hyller:

Vi hadde også sett på flere små og enkle hyller hos Jysk, Rusta og IKEA. Men ingen av de var helt det vi tenkte på.

Med malte vegger, kontaktplastet gulv og ellers nøytrale elementer. Ble det nødvendig å få inn litt varme, og en enkel måte å få det til på – er å tilføre treverk.

I kjelleren lå også noen bildehyller vi hadde hatt på veggen i gamle leiligheten, i treverk! Igjen, GRATIS!
Nypris på hylle hos Skeidar: 189 kr.

Det å holde seg mye til å ha interiør i samme stil, farger og materialer ble en stor redning for budsjettet i dette (og andre) prosjekter. Da ble det nemlig enkelt å flytte ting fra andre rom til badet.
Hjalp også at vi tok vare på alt mulig fra leiligheten, for nå har vi snart tatt i bruk hver eneste ting vi hadde der i huset. Og er det noe vi ender med å ikke bruke, så blir det gitt bort eller solgt videre!

Resten av dekor og pynt på badet var 90% gjenbruk av ting fra andre rom. Enkleste måten å føle fornying billig på er å flytte ting fra rom til rom, sted til sted og rullere på hva som er fremme.

Har også handlet veldig mye av mitt interiør brukt, funnet det i skap eller på loft hos familie, føler jeg er gjennomført budsjett jeger!

Holdt vi budsjett?

Så, da har vi gått igjennom all research, alle valg og produkter. Har du klart å regne på om vi holdt oss til budsjettet?

Mine regnestykker ser slik ut:

«Fullpris» for hele prosjektet om vi baserer oss på nypriser og ikke at ting var brukt, gratis eller allerede i kjelleren: 7666 kroner.
Da har jeg basert det på samme eller tilsvarende produkter som vi har brukt, her finnes det jo et hav av muligheter og varianter. Men det skal uansett være veldig mulig å få til en god oppdatering av gammelt bad for under ti tusen kroner.

Vår pris for hele prosjektet: 2755 kroner.
Der er det også med rørdeler til ny servant og batteri.
Dette fikk vi til med å bruke ting vi allerede har, tenke kreativt og bruke finn.no aktivt!
Nå har jeg også delt alle triks jeg har i boken for at du skal kunne få til det samme.

Så, hva tenker du? Innafor budsjett? Var det noe som overrasket?
Jeg ble i hvert fall overrasket over at vi fikk det til og glad for å få ryddet litt i kjelleren!

Legg gjerne igjen en kommentar eller send meg en melding på Instagram, jeg er spent på å høre hva du sier!

Og du, vil du lese enda mer om prosjektet så har jeg skrevet mer om det på bloggen.

Ha en strålende dag videre!
Nathalie



Del innlegg

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Meld deg på nyhetsbrevet og få denne pdfen gratis på epost!