Nathaliefli

DIY Oppussing av spisebord

Endelig har jeg pusset opp vårt spisebord!

I helgen koblet jeg nemlig helt av sosiale medier for å lade batteriene og finne igjen motivasjonen.
For meg så innebærer det som oftest å få bruke tid på prosjekter eller renoveringen, og denne helgen var intet unntak.

Endelig tok jeg fatt på spisebordet vårt, som jeg kjøpte billig på FINN for rundt tre år siden. Med tanken om å pusse opp, men før nå hadde jeg bare ikke kommet så langt.
Vårt spisebord er lite og rundt, perfekt i hverdagen når vi som oftest bare er to rundt bordet, men med to ileggsplater som gjør at vi kan være mange når vi har familie eller venner på besøk.

Og det jeg ikke visste før jeg satt i gang: Selvom platen i seg selv er finert, så er bena i heltre! EIK!! For en drøm for meg som ville pusse det opp!

BORDET FØR:

Under ser du spisebordet før oppussing:
Det synes ikke så godt på bildet hvor slitt malingen og fineren var blitt, men det var voldsomt. Jeg ønsket også å dempe det litt, hvitt er lyst og fint, men når jeg ikke har noe annet hvitt i rommet tok bordet mye mer fokus enn jeg ønsket.

FREMGANGSMÅTE:

Prosjektet startet med at jeg vasket bordet godt med våt mikrofiberklut, bordet var blitt flekkete og ripete etter mange års bruk (det nærmer seg 30 år!) så flekkfjerning har jeg forsøkt tidligere, uten hell.

Deretter demonterte jeg bordet og passet på å ha kontroll på alle deler og skruer.
Planla å pusse bordet med pussemaskin, derfor tok jeg bordet med ut – pussing støver en del og man bør enten gjøre det utendørs eller lufte godt og gjerne bruke maske.

Jeg pusset bordplaten lett med P120 papir, for å matte det ned og pusse bort flekkene som var kommet på platen. Viktig med finer plater å ikke pusse for hardt, da kan det bli hull i platen.

Deretter vasket jeg platen godt igjen, slik at alt støvet ble borte – både puss og vask er for å gi bedre heft til malingen på platen. Bordplaten jeg har og som jeg jobbet med føltes mattet nok til at jeg bestemte meg for å male med kun tre stjerners gulvmaling. Er man usikker, eller platen føles veldig glatt, kan man med fordel starte med et strøk heftegrunn.

Erfaringsmessig er tre stjerners gulvmaling slitesterkt nok for oss (husk at vi ikke har barn i hus!).
Har tidligere malt flere forskjellige møbler, dører og lignende med gulvmaling og den henger enda, flere år etterpå.

Jeg malte bordet med rulle og tok krinker og kroker med en liten pensel. Gav bordplaten tre strøk og resten to strøk. Pass på å følge tørketiden på malingen. Gulvmaling trenger åtte timer for å herde før man maler over, så det tok meg to dager å male ferdig bordet.Bena viste seg jo å være i eik, som var malt.

Jeg pusset de med maskin og for hånd med P120 papir til all malingen var borte, det tok meg to dager å få alle fire bena helt fri for maling. Avsluttet med en runde med P240 papir, for å få de glatte og fine.

Skal også sette inn bena med hardvoks. Min lokale butikk var utsolgt akkurat nå. Så det blir når de får inn igjen. Kan oppdatere om det når jeg får det gjort. Men har brukt det tidligere og da smører man på og tørker av etter gitt tid.

Jeg vil gå for Osmo hvitpigmentert hardvoks slik at bena holder seg lyse og fine – og ikke gulner.

Prosessen gjentas etter seks måneder, så cirka årlig.

Etter bordet var malt og bena pusset, passet jeg på at alt var tørt og klart. Før jeg monterte bordet sammen igjen og gav det en siste vask med våt fille. Gulvmaling er beregnet til – ja du gjettet riktig, gulv!

Så det tåler både vask og bruk. Skulle det skje noe som gjør at jeg får en ripe eller lignende i platen over tid, så vil jeg bare flikke over det med pensel.

Jeg har malt vårt spisebord i:

Tre stjerners gulvmaling – Silkematt.
Farge: Jotun Washed Linen. Likt som veggene. 

Stolene på bildene har også fått seg en liten makeover.

Så hva synes du om vårt nye spisebord?

♡ Nathalie

Del innlegg

Én kommentar

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Meld deg på nyhetsbrevet og få denne pdfen gratis på epost!